Verbeteropties duurzaamwonen

01 – Gevelisolatie: verbeter je wooncomfort
Gevelisolatie heeft vele voordelen. De energierekening daalt en het wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan.

02 – Vloerisolatie: warmere voeten
Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen.

03 – Dakisolatie: verbeter je wooncomfort
Dakisolatie heeft vele voordelen. De energierekening daalt en het wooncomfort stijgt.

04 – Isolerend glas: binnen lekker warm
Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor wordt energie bespaard én wordt het huis een stuk comfortabeler: geen of weinig tocht en kou bij de ramen. Ook is er minder last van geluidsoverlast van buiten. Kies voor HR++ glas of Triple glas.

05 – Pelletkachel: warmte uit houtkorrels
Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel verwarmt soms alleen de woonkamer, soms het hele huis. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op pelletkachels.

06 – Biomassaketel: van gas naar hout
Een biomassaketel brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste hout-korrels). Deze brandstoffen worden ook wel biomassa genoemd. De ketel zorgt voor verwarming van het huis én warm water in de douche en keuken. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op biomassaketels.

07 – Warmtepomp: verwarming en/of koeling zonder gas gebruik
Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van uw huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Voor aanschaf van een warmtepomp zijn soms subsidies beschikbaar via het Rijk, de Gemeente of Energiebedrijf. Verschillende soorten warmtepompen zijn er: lucht/lucht warmtepomp – lucht/water warmtepomp – grondwater (geothermische) warmtepomp.

08 – Zonneboiler: warm water van de zon
Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. De boiler wordt gebruikt in combinatie met de hr-ketel op gas of warmtepomp. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers. Informatie hierover bij het Rijk of de Gemeente.

09 – Zonnepanelen: wek de eigen stroom op
Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op het dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en kan geheel of gedeeltelijk in de eigen energievoorziening worden voorzien.

10 – Verbruiksmanagers: inzicht in energie gebruik
Met inzicht in het energieverbruik worden kansen ontdekt om te besparen. Een energie-verbruiksmanager geeft dat inzicht.

11 – Ventilatie: goed voor de gezondheid
Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte wordt het energie-verbruik van ventileren beperkt.

12 – Energieneutraal (ver)bouwen: nul op de meter
In een energieneutrale woning gebruikt men over een jaar genomen evenveel energie als men zelf opwekt. Goed voor het milieu, een lage energierekening en er wordt heel comfortabel gewoond. Ook is men voorbereid op een toekomst zonder gebruik van aardgas.